Kjeveortopedi

Informasjon til deg som ønsker tannregulering

Ved ditt første besøk hos oss vil det bli utført en kjeveortopedisk konsultasjon med tilhørende undersøkelse for å vurdere din tannstilling og ønsker. Vi vil forklare hva vi kan gjøre for deg og dine tenner, og gi deg informasjon om hvordan behandlingen vil foregå, hvilke alternativer som finnes, hvor lang tid behandlingen vil ta og hva den vil koste.

Vanligvis vil det bli tatt røntgenbilder, i forkant av vurderingen, samt foto og avtrykk av tennene hvis det er

nødvendig for behandlingen. Egenandelen betales samme dag, og kan betales

kontant, med bankkort eller kredittkort. Hvis timen ikke passer, må du gi beskjed så snart som mulig, senest 48 timer før avtalt time. Ring oss gjerne på 67 07 77 77 hvis du har spørsmål.

For Pasienter under 18 år:

For pasienter under 18 år er det nødvendig at en foresatt er med på den første

konsultasjonen. Dette skyldes at det vil bli gitt mye informasjon om ulike behandlingsmetoder, praktiske opplysninger, refusjon fra HELFO og betalingsavtaler. (HELFO betaler ut refusjon fra Folketrygden.)

NB: Det er også viktig å huske på å ha med henvisningen fra skoletannlegen når du kommer til

konsultasjonen. 

Nittedal Tannlegesenter ser frem til å hjelpe deg med å få en sunn og vakker tannstilling!

 

Hva skjer ved første besøk hos reguleringstannlegen?

Ved ditt første besøk hos oss vil kjeveortopeden vurdere om det er behov for tannregulering, og i hvilket omfang behovet strekker seg. Du vil også få informasjon om ulike apparaturer og reguleringsformer som kan benyttes, hvor lang behandlingstiden er, og hva behandlingen vil koste.

Vi vil skriftlig avtale alle detaljer om behandlingen og kostnadene, slik at du har all nødvendig informasjon på en oversiktlig måte. Vi ønsker å sikre at du er fullt ut informert om behandlingen før du går videre.

Ved å tilby deg en skriftlig avtale, vil du også ha mulighet til å stille spørsmål og be om ytterligere informasjon om behandlingen. Vi ønsker at du skal føle deg trygg og komfortabel under hele prosessen, og vil gjøre alt vi kan for å svare på dine spørsmål og bekymringer.

Takk for at du vurderer oss som din kjeveortopediske behandlingsleverandør, og vi ser frem til å hjelpe deg med å oppnå en sunt og funksjonelt smil.

 

Kjeveortopedisk behandling for barn

Behandling med tannregulering startes i de fleste tilfeller hos barn og unge hvor de permanente tennene er i ferd med å bryte frem og kjeven fortsatt er i vekst slik at man kan benytte kjevens vekst som hjelp til å bidra til rettingen av tennene. I de fleste tilfeller henviser skoletannlegen til kjeveortoped i de tilfeller det anses som nødvendig med vurdering. 

Kjeveortopedisk behandling for voksne

Kjeveortopedisk behandling blir også mer og mer normalt hos voksne. Hos voksne pasienter må man påregne noe lengre behandlingstid, dette skyldes at kjeven ikke lengre er i vekst, og dermed blir reaksjonen i kjeven noe begrenset. 

Behandlingstid

Tannregulering med fast apparatur, er den mest brukte behandlingsmetoden, og tar som regel 1 til 3 år. Etter at den aktive delen av behandlingen må tennene holdes på plass i sin nye stilling ved help av en avtagbar plate/gom. I tillegg til dette benyttes en retainer, som er en streng som limes på baksiden av tennene, for å bidra til å holde tennene på sin nye plass og redusere sjansen for at tennene glir tilbake til sitt gamle utgangspunkt. 

Hvilke typer tannregulering tilbyr Nittedal Tannlegesenter

Hos Nittedal Tannlegesenter tilbyr vi et godt utvalg av ulike tannreguleringsmetoder for at du som pasient skal kunne få en tannreguleringsbehandling som passer for deg.

Vi tilbyr følgende former for tannregulering:

  • Behandling med fast apparatur: Tradisjonell tannregulering der en reguleringsbue festes på tennene via pålimte bracket (klosser) på fremsiden av tennene.
  • Behandling med avtagbart apparatur: Behandling med avtagbar plate/gom
  • Behandling med usynlig Tannregulering: Vi tilbyr både incognito som er festet på baksiden av tennene og med uskiftbare skinner.

Hvilke typer tannregulering benyttes for barn og unge?

I hovedsak benyttes det kjeveortopedisk i behandling for barn og unge med fast apparatur, med brackets på forsiden av tennene, men det tilbys også regulering med inkognito og skinner dersom barnets tannstilling egnes for dette. 

For yngre barn, benyttes også plate/gom for å starte behandlingen tideligere. Gommen taes inn og ut selv og justeres jevnlig av kjeveortopeden. 

Ønsker du faglig vurdering av dine tenner?

Trykk her for å bestille gratis svar på dine spørsmål

Hvilke typer tannregulering benyttes for voksne?

Du er ikke for gammel for tannregulering selv om du er voksen. Å rette opp feilstilte tenner vil både minske faren for hull i tennene og kan redusere slitasje slik at du kan bevare tennene dine sterke og flotte i mange år fremover.

Allikevel ønsker mange voksne allikevel et usynlig alternativ. Derfor tilbyr vi i tillegg til tradisjonelt fast apparatur,  to ulike former for usynlig tannregulering for voksne; både Incognito tannregulering hvor klossene festes på baksiden av tennene, og det populære skinnesystemet fra invisalign, som også er avtagbart slik at du kan nyte maten uten at den setter seg fast i reguleringen. 

Invisalign – Usynlige skinner

Ved behandling med Invisalign og andre clear alligners, er en effektiv behandling som kan benyttes til både små og større korreksjoner. Her utføres behandlingen ved hjelp av en serie med formstøpte skinner som er er skreddersydd til deg og ditt behandlingsforløp. Skinnene er avtagbare og byttes ut med et nytt par skinner ca hver 14. dag. På bestemte stadier i behandlingen vil det påsettes attatchments av din behandler, som vil bistå skinnene i prosessen.  Litt etter litt vil tennene flytte seg mot planlagt sluttresultat og behandlingstiden er som regel mellom 6-18 måneder.

Incognito – Regulering på baksiden av tennene

Incognito usynlig tannleger er en tannregulering med fast apparatur (klosser og streng) på tennenes bakside. Behandlingen passer godt for både ungdom og voksne pasienter. Hver enkelt kloss spesiallages til pasienten for å sikre best mulig pasientkomfort. 

Tannregulering priser

Tannregulering hos barn – Støtte fra HELFO 

For å få støtte fra HELFO for behandling med tannregulering må kjeveortopedisk behandling være påbegynt innen utgangen av det året pasienten fyller 20 år. 

Avhengig av bittfeilen vil støtten normalt sett variere fra 40-100% av offentlig honorar. De ulike bittfeilene er delt inn i grupper. 

Gruppe A: 100% refusjon

Gruppe B: 75% refusjon (90% ved barn nr 2. / Søsken moderasjon)

Gruppe C: 40% refusjon (60% ved barn nr 2. / Søsken moderasjon)

Gruppe D:   0% refusjon – avviket anses å være lite og av lett estetisk art, behandling kan utføres men må dekkes i sin helhet selv av pasienten.

Utregning av refusjon

Refusjonen hver enkelt pasient får er fastsatte takster fra Helse- og Omsorgsdepartementet og regnes utifra offentlig takst for tannbehandling. Våre priser ligger ca 20% over offentlig takst så det må derfor medrgnes i egenandelen. Dette er helt normalt både ved offentlig og privat tannlegepraksis. 

Tannregulering for voksne – støtte fra HELFO

Det gis i utgangspunktet ikke refusjon til voksne pasienter over 20 år, allikevel finnes det noen unntak som allikevel kvalifiserer til støtte til tannregulering hos voksne:

  • Bittfeil er så omfattende at det er behov for tannregulering i kombinasjon med kjevekirurgi
  • Pasienten har en sjelden medisink tilstand som gir rett til gratis tannbehandling 
  • Pasienten har kronisk marginal periodontitt (tannkjøttsykdom)
  • Pasienten er født uten anlegg for permanente tenner hvor det er behov for å lukke tannlukene ved hjelp av kjeveortopedisk forbehandling i kombinasjon med implantat eller tannbro
  • Pasienten har vært utsatt for tannskade/traume, og skal behandles med tannerstating i form av tannbro eller implantat.

Fordeler med tannregulering for barn i ung alder

Å korrigere bittproblematikk i tidlig alder e en fordel, fordi man kan dra nytte av at kjeven fortsatt vokser. Derfor vil behandling med tannregulering hos barn, være mer effektivt, mer komfortabelt, går raskere og koster mindre enn hos voksne pasienter.

Fyll ut skjemaet, last opp bilder og skriv en kommentar.

Få svar på dine spørsmål av en tannlege kostnadsfritt!

    Last opp bilde her: