Tannkrone

Tannkroner og tannbroer er faste proteser som festes permanent til eksisterende tenner og implantater. Dersom tannen er for hardt skadet til å restaurere med tannfarget fylling, kan en kunstig tannkrone eller tannbro settes på tannen. Slike protetiske løsninger føles som ekte tenner og gjenoppretter funksjon og estetikk av tannsettet. Alternativer til kroner og broer er enten helprotese, delprotese eller tannimplantater.

Hva er en tannkrone?

En tannkrone er en kunstig tannrestaurering som tilpasses dine tenner i form og fasong. Tannkroner beskytter den delen av gjenværende tannsubstans som ikke kan repareres med vanlig fyllingsmateriale. Tannkroner og broer gir både styrke og estetikk til den skadete tannen. Tannkroner kan tilpasse fargen på dine naturlige tenner.

Grunner til kroneterapi:

 • Rotfylte tenner
 • Erstatte store fyllinger ved lite gjenværende tannsubstans
 • Sterkt misfargede tenner

 • Slitasjeskadene tenner
 • Sprekkdannelse, dype kariesskader eller store kariesskader
 • Implantat krone

 • Rotfylte tenner
 • Erstatte store fyllinger ved lite gjenværende tannsubstans
 • Sterkt misfargede tenner
 • Slitasjeskadene tenner
 • Sprekkdannelse, dype kariesskader eller store kariesskader
 • Implantat krone

Hva er en tannbro?

En tannbro er en tannrestaurering som kan brukes til å erstatte en eller flere manglende tenner. Tanntekniker vil lodde sammen flere tannkroner for å fremstille en tannbro. Tannlegen vil preparere og forme til nabotenner som skal fungerer som pilarer/feste for broen. Etter to uker er den permanente broen ferdig fremstilt hos tanntekniker og er klar til sementering. I mellom tiden vil tannlegen fremstille en midlertidig bro som dekker beslipte tenner. Fremstilling av broer er en krevende og kostbar behandling, og prisen av avhengige av antall ledd på broen.

Ønsker du faglig vurdering av dine tenner?

Trykk her for å bestille gratis svar på dine spørsmål

Hvordan fremstilles tannkroner og tannbror?

Fremstillingen av kroner og broer foregår ved at gjenværende tannsubstans slipes (prepareres) og formes. Behandlingen går over to til tre tannlegebesøk. Tannlegen skanner eller tar avtrykk av den slipte tannen. Dette blir sendt til tanntekniker for å kunne tilpasse en krone, eller bro, som passer perfekt til dine tenner. Krone klargjøres normalt innen to uker, i mellomtiden fremstilles en midlertidig krone/bro som beskytter tannen. Kroner/broer prøves og sementeres permanent med sterk sement.

Kroner og broer lages ofte i hellkeramiske materiale (porselen eller zirkonia) i estetiske soner f. eks front eller der estetikken er avgjørende. Metallkeramiske restaureringer (metall på innsiden) er svært sterk, tåler store påkjenninger og brukt mest på bakerste tenner.

Ved en undersøkelse hos tannlegen vil du få informasjon om de ulike behandlings alternativer som passer deg best.

Hvor lenge varer en krone eller bro?

Kroner eller broer har generelt sett god prognose og har lang levetid. Men det er en del faktorer som påvirker holdbarheten og levetiden på kroner og borer:

 • Det kan dannes karies i overgangen kronekant og tannen og oppstår ved dårlig tannhygiene
 • Store tyggebelastninger vil over tid føre til brudd i porselenet, hvor deler av porselenet faller av. Dette er en normal komplikasjon og kan repareres.
 • Tenner som er preparert (slipt) for fremstilling av kroner og broer, kan med tiden ha behov for rotfylling, grunnet redusert blodsirkulasjon og risiko for infeksjon langs rotspissen.

Vi tilbyr gratis konsultasjon for fasetter. Bestill time her

Gullkrone

Gullkroner er svært sterke og lang holdbarhet. Gullkrone er et trygt og godt valg der estetikken ikke så viktig. Gullkroner har god styrke, og passer best til store jeksler som er mer utsatt for tygge-krefter enn front tenner. Gullkrone har lengre levetid enn alle andre typer av kroner. Gullkrone er meget lik tannemaljen i styrken (tannens emalje er kroppens hardeste vev), og består av gulllegering (ulike typer av edle metaller/legeringer).

Det mer normalt i dag å fremstille monolittiske zirkona kroner enn gullkroner.

Stift

Stift har som funksjon å forankre oppbyggingen av tannen. Dersom gjenværende tannsubstans er sterkt redusert eller knekt i nivå med tannkjøttet, må en stift framstilles og sementeres på rotfylte tenner. Tannlegen vil kontrollere kvaliteten på rotfylling, evt. revidere rotfyllingen ved behov for å sikre tett og bakteriefri tannrot.

Fremstilling av stift er en krevende prosess og det skal fjernes en del av rotfyllingsmassen for å skaffe plass til stiften. Stiften sementeres med egen sement og resten av roten bygges opp med plastisk materiale.

Stiften fremstilles ofte i en fiberstift, men også i gullegering. Det kan framstilles en krone på oppbygd tann med stift, eller fyllingen formes og bygges opp rundt stiften. Tannlegen vil vurdere hvilken av disse tilfeller er best egnet til tannen din.

Viktige punkter om stift

 • Rotfylte tenner med stift er mer utsatt for sprekkdannelse i roten enn rotfylte tenner uten stift
 • God munnhygiene forebygger sekundær karies og evt. infeksjoner langs roten på en rotfylt tann med stift
 • Det anbefales stift med krone enn stift oppbygd av fylling, da stift med krone tåler mer tyggebelastninger og dermed mindre risiko for frakturer

Har du krav på trygderefusjon til tannkroner og tannbroer?

Helfo gir stønad til tannbehandling til fremstilling av kroner og broer etter fastsatte takster. Det gjelder f. eks tapte tenner på grunn av periodontitt / pyrea eller slitte og syreskadete tenner.

Bestill time hos en av våre dyktige tannleger for en uforpliktende og gratis konsultasjon for mer informasjon om trygderefusjon, eller besøk Helfo sine hjemmesider

Skrevet av Tannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

 • Autorisasjon i sedasjon med lystgass/benzodiazepiner
 • Sertifisert Invisalign spesialist
 • Spesialkompetanse innen kosmetisk behandling

Skrevet avTannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

Fyll ut skjemaet, last opp bilder og skriv en kommentar.

Få svar på dine spørsmål av en tannlege kostnadsfritt!

  Last opp bilde her: