Protese og gebiss

Hva er en tannprotese?

Tannprotese, også kalt gebiss, er en kunstig løsning som erstatter manglende eller dårlige tenner. Protese er en avtakbar løsning for de som mangler en eller flere tenner. Du kan snakke og spise helt normalt med protese. De fleste pasienter venner seg fint til protesen. Tannprotese fremstilles av en tanntekniker og skal ligne dine egne naturlige tenner og omliggende vev.  Fremstillingsprosessen krever flere behandlingsbesøk hos tannlegen.

Bestill time for protese

Årsaken til tapte tenner kan skyldes:

  • Tannkjøttsykdom (periodontitt)
  • Hull i tennene (karies)
  • Traume
  • Andre munnhule sykdommer

«Nittedal Tannlegesenter gir deg råd og veileder deg til den beste løsningen for deg.»

Ønsker du faglig vurdering av dine tenner?

Trykk her for å bestille gratis svar på dine spørsmål

Hvilken tannprotese / gebiss trenger jeg?

Helprotese

Helprotese er en avtakbar løsning som erstatter alle tenner i kjeven hos tannløse pasienter. I underkjeven vil protesen hvile kun på kjevekammen, mens den i overkjeven får støtte fra både musklene i ganen og vakuumet som oppstår under protesen.

Helprotesen lages av plastakrylat-materiale hvor kunstige plasttenner er festet i plasten. Helprotese lages av en tanntekniker etter at tannlegen har tatt avtrykk av kjevekammen.

Partiell protese

Partiell protese, også kalt delprotese, er en avtagbar del protese som benyttes når man mangler en eller flere tenner. Delprotesen fremstilles av en tanntekniker og lages av akrylmateriale i plastikk (polymetylmetakrylat) på et støpt metallskjellett i krom-kobolt-legering. Protesen holdes på plass med støtter og små synlige klammere på gjenværende tenner. Protesen lages på samme måte som en helprotese og kan enkelt tas ut og rengjøres. 

Immediat protese

En immediat protese er en helprotese som settes inn ved samme besøk etter trekking av dårlige tenner. Tannlegen tar på forhånd et avtrykk av overkjeven og underkjeven hvor tanntekniker fremstiller en immediat protese i plastakrylat.

Med immediat protese slipper man en tannløs periode. Kjevekammen vil endre seg under tilhelingsprosessen, noe som fører til at protesen gradvis ikke får like bra plass. Tannlegen må fore (rebasere) protesen innvendig etter ca. 2 uker. Etter noen år vil kjevekammen resorberes, noe som fører til at protesen sitter løsere. Ny protese eller permanent rebasering er da nødvendig. Noen ganger må en ny protese fremstilles.

Dekkprotese

Dekkprotese er en implantat retinert avtagbar protese, også kalt «trykk-knapp protese». Dekkprotese forankres med locator feste «trykknapp» til to eller flere implantater i kjeven. Protesen vil sitte mye bedre på skruer / implantater enn når helprotesen kun hviler på kjevekammen. Da slipper man å bruke proteselim.

Tilvenning til tannprotese

Det kan ta litt tid før munnen din venner seg til den nye protesen. For deg som velger partiell protese er det viktig å være klar over at i begynnelsen kan du oppleve uvaner som gnagsår, vanskelig å uttale ord (særlig «s» lyden), økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelse. I tillegg vil tyggemuskulaturene få en annen vane, noe som kan føre til lett ømhet i tyggemuskulaturer.

Tannlegen vil instruere deg godt i prosessen og bruken av protese. I tilvenningsfasen anbefaler vi myk og lett mat. Ofte er det behov for justeringer av protesen. Tannlegen vil foreta eventuelle justeringer og sliping etter ca. 2 uker. En anbefaling er å øve hjemme med å lese høyt for seg selv for å øke tilvenningen. 

Hvordan holder jeg protesen ren?

Tannprotesen må rengjøres 1-2 ganger daglig ved bruk av Zalo (lite slipemiddel) med spesialbørste. Det er viktig å rengjøre innsiden av protesen, evt. resterende tenner, gane, tungen og kjevekammen med myk børste. 

For å redusere risikoen for soppdannelse i slimhinne, er det viktig at man tar protesen ut om natten. Ved mangelfullt renhold bør protesen oppbevares fuktig, for eksempel i et glass med vann. Årlig kontroll er svært nødvendig for å unngå komplikasjoner.

Erstatning for en protese og gebiss

Manglende tenner kan erstattes av tannbro eller implantatbro. Tannbro eller implantatbro, er faste løsninger som erstatter en eller flere tenner, og er den beste og mest anbefalte løsningen. Disse behandlings alternativene er mer kostbare.

Tannprotese er den raskeste, enkleste og billigste  behandlingen for å erstatte tapte tenner.

Har jeg krav hos Helfo for tannproteser?

Nittedal Tannlegesenter har erfarne tannleger som er godt oppdatert på reglene og hvilken støtte som passer deg. Dersom kjevekammen er resorbert og protesen din i underkjeven fungerer dårlig, kan du få dekning fra Helfo for en ny protese. Du betaler kun egenandel.

Etter folketrygdlovens § 1, innslagspunkt 15, har du rett til stønad fra Helfo til dekning av utgifter til behandling for implantatforankret dekkprotese, dersom du er tannløs i underkjeven og grunnet sykdommer ikke er i stand til å bruke dårlig retinert protese. Man kan også få dekning til tannprotese grunnet tannkjøttsykdom (periodontitt). Om du har mistet tennene dine grunnet pyrea eller tannløshet har du rett til støtte fra Helfo.

Vi tilbyr gratis konsultasjon for protese og gebiss. Bestill time her

Skrevet av Tannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

  • Autorisasjon i sedasjon med lystgass/benzodiazepiner
  • Sertifisert Invisalign spesialist
  • Spesialkompetanse innen kosmetisk behandling

Skrevet avTannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

Fyll ut skjemaet, last opp bilder og skriv en kommentar.

Få svar på dine spørsmål av en tannlege kostnadsfritt!

    Last opp bilde her: