3D-røntgen (CBCT)

Nittedal Tannlegesenter tilbyr 3D-røntgenundersøkelse (CBCT-røntgen), i samarbeid med vår radiolog Anders Mats Erik Säll. Med egen CBCT maskin og radiolog har vi en diagnoseprosess som er rask og effektiv. Maskinen tar røntgenbilder av pasientens kjeve, tenner og ansikt. Disse bildene brukes for å lage et tredimensjonalt bilde som tannlegen og kirurgen bruker for å planlegge behandlingen bedre.

Ønsker du faglig vurdering av dine tenner?

Trykk her for å bestille gratis svar på dine spørsmål

Hva er CBCT?

3D cone beam computer tomography (CBCT) er en avbildningsteknologi som lar tannleger og kirurgen evaluere den underliggende beinstrukturen, så vel som nervebanene og det omkringliggende bløtvevet. Under en CBCT-skanning roterer bildemaskinen rundt pasientens hode. På mindre enn et minutt blir omtrent 150-200 bilder tatt fra en rekke vinkler og samlet til et enkelt 3D-bilde.

CBCT-skanninger er en enkelt prosess. I de fleste tilfeller tar en fullmunnskanning omtrent 20 til 40 sekunder. Når du får en CBCT-skanning, skal du stå mens maskinen sakte roterer rundt hodet ditt. For å sikre at hodet forblir stille under skanningen, bruker tannlegen din stabilisatorer rundt hodet for å holde det forsiktig på plass.

CBCT-skanninger bruker stråling, men bruker betydelig mindre stråling enn tradisjonelle CT-skannere og anses å være trygge. Til enhver tid er vi alle utsatt for det som er kjent som bakgrunnsstråling. Rundt oss finnes det naturlig bakgrunnsstråling, dette kommer fra jorden, atmosfæren og det er i omgivelsene våre. Alt vi gjør til enhver tid utsetter oss for naturlig bakgrunnsstråling. En CBCT-skanning produserer bare omtrent 6-30 dager med bakgrunnsstråling. 

Røntgenbilder er nødvendige for tannlegen å ha tilgjengelig for å stille en diagnose, planlegge og utføre en behandling.

Hvorfor trenger jeg en CBCT-skann?

Tannlegen og kirurgen vil sannsynligvis anbefale en CBCT -skanning hvis du vurderer tannimplantater for å kartlegge strukturer rundt bein, nerver og bløtvev. 

En enkelt CBCT-skanning kan vise mulige tannproblemer som: 

  • Rot-resorpsjoner
  • Lokalisasjoner til retinerte tenner i forhold til nerven
  • Påvisning av oblitererte kanaler inn i tannen, og periapikale forandringer
  • Patologiske forandringer i kjeven
  • Unormal vekst og evt. ansiktsbrudd

CBCT-skanninger brukes også som en del av behandlingsplanleggingsfasen. Vellykkede behandlingsresultater innebærer nøye planlegging før selve prosedyren og CBCT-skanninger hjelper din tannlege i å gjøre nettopp det. Siden en CBCT-skanning viser dine bein, nerver og bløtvev i detaljer, gjør dette at tannlegen din kan fastslå fremgangsmåten sin før de begynner selve prosedyren. Det lar også tannlegen identifisere mulige komplikasjoner på forhånd slik at de kan unngå eller minimere disse komplikasjonene. 

Ring oss på tlf 67 07 77 77 for mer informasjon om CBCT

Skrevet av Tannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

  • Autorisasjon i sedasjon med lystgass/benzodiazepiner
  • Sertifisert Invisalign spesialist
  • Spesialkompetanse innen kosmetisk behandling

Skrevet avTannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

Fyll ut skjemaet, last opp bilder og skriv en kommentar.

Få svar på dine spørsmål av en tannlege kostnadsfritt!

    Last opp bilde her: