Tanngnissing og Bruxisme

Gnisser du tennene?

Tanngnissing, også kalt bruxisme, er et vanlig problem. Noen gnisser tenner om dagen under stress, andre skjærer tenner under søvn. Tenner blir slite, korte og får ruglete kanter, noe som fører igjen til nedsynking av bittet. Dette fører til at det ytterste laget (emaljen) blir borte og neste lag (dentin) blir synlig. Dentin har en gul farge, noe som fører til at hele tannsettet kan oppfattes gult.

Tanngnissing fører også til slitasje inntil nerven (pulpa). Ved sterk slitasje kan pulpa skades og tannen må da rotfylles. I tillegg kan slitasje på tennene føre til at benet brytes ned rundt tennene. Det er viktig å oppsøke tannlegen ved tegn til slitasje, da tanngnissing kan føre til slitasje på fyllinger og kroner.

Kreftene ved pressing under gnissing kan påvirke kjevemuskulaturen, og kan føre til ømme tyggemuskulaturer. Dette kan igjen påvirke strukturer rundt muskulaturer og smertene utvikler seg til nakke, skuldre, noe som kan gi hodepine. Tyggekreftene ved gnissing kan også føre til klikking og knape lyder i kjeveleddet. Les mer om kjeveledds problemer på Helsedirektoratet sine nettsider: www.helsedirektoratet.no

Årsaken til tanngnissing

 • Stress og angst
 • Tannstillingsfeil
 • Sovevaner
 • Kosthold
 • Nevrologiske lidelser for eksempel Parkinsons sykdom
 • Bruk av psykiatriske medikamenter

Behandling for tanngnissing er ofte relatert til årsaken og derfor er det viktig å behandle symptomene, for eksempel avslapningsteknikker ved stress. Som oftest vil tannlegen anbefale og instruere deg i bruken av tyggemuskulatur-øvelser, som kan bidra med å redusere spenninger i kjeveleddet.

Den mest effektive behandlingen mot tanngnissing og bruxisme er bruk av bittskinne som kan fremstilles hos tannlegen. Bittskinne produseres i hard plast og kan fungere som en tannbeskytter, slik at tanngnissing går utover skinne og ikke tenner.

Ved alvorlig slitasje av tenner, er det nødvendig med at tannlegen bygger opp tennene enten med fyllinger eller kroner for å beskytte gjenværende tannsubstans. Les om tannfyllinger og kroner her. I slike tilfeller har du rett til støtte fra Helfo etter innslagspunkt 9 «erosjon og attrisjon skader».

Kontakt eller bestill time ved å sende epost til post@nittedaltannlegesenter.no

Skrevet av Tannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

 • Autorisasjon i sedasjon med lystgass/benzodiazepiner
 • Sertifisert Invisalign spesialist
 • Spesialkompetanse innen kosmetisk behandling

Skrevet avTannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

Fyll ut skjemaet, last opp bilder og skriv en kommentar.

Få svar på dine spørsmål av en tannlege kostnadsfritt!

  Last opp bilde her: