Cephalostat (CEPH)

Nittedal Tannlegesenter tilbyr CEPH røntgenbilder til våre pasienter og pasienter som er henvist av sin kjeveortoped. En cephalostat (CEPH) er et røntgenbilde apparat som tar røntgenbilder av hele hodet og profilen. Røntgenbilder gir generelt tannlegen en mulighet til å se tennene, kjevebenet og bløtvevet utover det som kan sees med det blotte øye.

CEPH røntgenbilder tas vanligvis med en panoramisk røntgen maskin. Den tilpassede maskinen vil ha en spesiell CEPH filmholder montert på en mekanisk arm. En røntgenbildereseptor utsettes for ioniserende stråling for å gi tannlegen bilder av hele den orale strukturen. Fordelen med både CEPH og panoramiske røntgenstråler er at kroppen utsettes for mindre stråling.

Ønsker du faglig vurdering av dine tenner?

Trykk her for å bestille gratis svar på dine spørsmål

CEPH-røntgenbilder fordeler

  • Gir oversikt over ansiktets sideprofil
  • Gir oversikt over kjeven i forhold til kinnbenet
  • Gir informasjon om bittfeil eller malokklusjoner
  • Identifiser brudd og andre skader på tenner og kjeveben
  • Hjelper med ortodontisk planlegging (tannregulering)

CEPH-røntgenbilder i kjeveortopedi

CEPH-røntgenbilder er en veldig viktig del av planlegging for tannregulering. Etter å ha tatt CEPH-røntgenbilder, vil kjeveortopeden (reguleringstannlegen) kunne se en komplett sideprofil av hodet. Dette kan hjelpe til med ortodontisk planlegging og gi en umiddelbar evaluering av hvordan regulering kan påvirke ansiktsprofilen og tennene.

Hvordan tas CEPH-røntgenbilder?

CEPH røntgenstråler er helt smertefritt. Hodet er plassert mellom den mekaniske roterende armen og filmholderen, som er plassert på en annen arm. Armen roterer rundt hodet og fanger bilder av ansikt, munn og tenner. Klarheten og skarpheten til disse bildene vil avhenge av kroppens posisjon. Bildene viser alle tegn på forfall, sykdom og skader.

Skrevet av Tannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

  • Autorisasjon i sedasjon med lystgass/benzodiazepiner
  • Sertifisert Invisalign spesialist
  • Spesialkompetanse innen kosmetisk behandling

Skrevet avTannlege Kurda Mirza

Tannlege MNTF, OTF, NOFOBI

Fyll ut skjemaet, last opp bilder og skriv en kommentar.

Få svar på dine spørsmål av en tannlege kostnadsfritt!

    Last opp bilde her: